Op dit moment zijn we als organisatie bezig met het oprichten van stichting. Dit kost nog even tijd, maar we wilden niet wachten, de katten hebben nu onze hulp nodig. Wie zijn wij, de leden van Agapi Flying Cats (AFC)? We stellen ons graag aan u voor.


Waarom Griekenland? Beiden zijn we regelmatig in Griekenland geweest en werden we geconfronteerd met de zieke, mishandelde en hongerige straatkatten. Deze situatie greep ons allebei erg aan en met deze non-profit organisatie willen we samen met de fosters een bijdrage leveren aan de oplossing van deze problemen. Natuurlijk zijn er in Nederland ook katten die een huisje nodig hebben, maar hier is een goed netwerk van dierenasiels. Hierdoor hebben de katten het in Griekenland veel moeilijker dan in Nederland.

Vanuit de Griekse overheid wordt er beperkt geïnvesteerd in dierenwelzijn en asiels ontbreken. De vele straatkatten zijn volledig overgeleverd aan zichzelf en vaak het slachtoffer van mishandelingen en vergiftigingen. Gelukkig zijn er steeds meer (vooral buitenlandse) organisaties die zich dit leed aantrekken en proberen te helpen, maar nog steeds niet genoeg. Door ons eerdere vrijwilligerswerk hebben we contact gekregen met een aantal fosters (Griekse particulieren die zich het leed aantrekken van de straatkatten en ze opvangen) en hebben we besloten om met hun samen te werken, om onze doelen te bereiken.

Natuurlijk kunnen we niet alle katten redden, de fosters nemen de zwakste katten op en kittens op die zonder moeder niet kunnen overleven. Ook zijn er zwerfkatten die vanuit hun kolonie zelf de warmte en geborgenheid in het huis van een foster opzoeken.

Een “corona-kat” bestaat niet voor Agapi Flying Cats!

Maar voor veel mensen blijkbaar wel. Het is opmerkelijk dat sinds de COVID-19 maatregelen de vraag naar katjes sterk is toegenomen. Ook nu tijdens de strenge lockdown komen er extra veel aanvragen binnen, die in sommige gevallen op zijn minst onze wenkbrauwen doet fronzen.

Er wordt echt niet goed nagedacht over de tijd na de lockdown, die er zeker ook gaat komen. Een kat wordt in Nederland bij een goede verzorging gewoon 15 tot 20 jaar oud. En wat te doen als na de lockdown iedereen weer gewoon naar zijn/haar werk en de katjes te lang alleen thuis zijn en de motivatie voor het verzorgen van een katje afneemt?

Om deze reden zijn wij extra voorzichtig met vragen om een katje te adopteren. We vragen extra door naar ervaring met verzorging van katten, de veiligheid in huis en tuin, de samenstelling van het gezin en de motivering voor adoptie. Een katje is zeker niet een (tijdelijk) speelkameraadje voor de kinderen.

Het adopteren van een katje vraagt een commitment for life. Bovengenoemde aanvragen noemen we “impulsaanvragen” die wij eerst parkeren en we zoeken dan door tot de juiste match is gevonden. Helaas zijn er veel “aanbieders” waar andere regels gelden en hierover maken wij ons zorgen. Zorgvuldigheid en het welzijn van de zwerfkatjes staat bij AFC altijd op de eerste plaats.